Poznańska Pyra, Muzeum w Szreniawie, 09.10.2016
POZNAŃSKA PYRA – to kolejna propozycja na spędzenie niedzieli w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Zapraszamy w dniu 9 października 2016 roku w godzinach 11.00–17.00 na pokazy związane ze zbiorem ziemniaków (prace polowe), ale i te związane z wyrobami kulinarnymi.
Z cyklu prac związanych ze zbiorem, tym razem przedstawiony zostanie mechaniczny zbiór ziemniaków (wykonany konną kopaczką gwiazdową, kopaczką elewatorową oraz kombajnem ziemniaczanym). Natomiast w ramach „Coś dla każdego” przygotowaliśmy stanowisko „Kopanie ziemniaków”, czyli tradycyjny zbiór ręczny z udziałem widzów. Ukopane przez siebie bulwy uczestnicy imprezy będą mogli zabrać na kolację do domu („Garść pyrów do domu!”) lub upiec przy ognisku muzealnym.
Alternatywą dla sympatyków zabytków techniki będą pokazy pracy: „Hipoliny” – lokomobili produkcji zakładów H. Cegielski w Poznaniu z 1919 roku oraz ciągników.
Podobnie, jak w ubiegłym roku, dla chętnych oferujemy muzealny przysmak – Pyry z gzikiem z parownika.
W programie imprezy przewidujemy na polu prezentacje i prelekcje: Wózki i wozy do transportu okopowych, narzędzia do przenoszenia, O sprzętach do zbioru okopowych i o Hipolinie – lokomobili parowej. Prezentacja zabytków na polu muzealnym zakończy się pokazem transportu ziemniaków w zaprzęgu konnym i wolim.
Dla młodych widzów przygotowaliśmy warsztaty wikliniarskie i garncarskie. Z zakresu rzemiosła odbędzie się prezentacja prac wikliniarskich z rejonu Nowego Tomyśla (Wielkopolska) oraz garncarza z Wielkopolski. W programie przewidujemy wystawę koszy i garnków do ziemniaków ze zbiorów Muzeum.
Stanowiska gastronomiczne serwować będą dania kulinarne z ziemniaków. W ramach różnych atrakcji Muzeum przygotowuje również konkurs na najlepszego bambrzoka. Jeśli chcesz wygrać robota kuchennego weź udział w tym konkursie kulinarnym.
Nie zabraknie też innych konkursów, w tym z wiedzy o ziemniakach (z nagrodami). Aby odpowiedzieć na pytania konkursowe wystarczy zajrzeć do ulotek przygotowanych przez pracowników lub obejść stanowiska muzealne, gdzie będzie można znaleźć odpowiedz.
W imprezie biorą udział również organizacje pro-zwierzęce, w tym Stowarzyszenie Przyjaciół i Użytkowników Koni Roboczych oraz Fundacja dla Zwierząt Animalia, które będą przedstawiać zasady adopcji i pomocy dla zwierząt.
Pokazom towarzyszyć będą występy artystyczne. Muzeum, jak zawsze, oferuje tradycyjny przysmak: chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Ponadto zwiedzający będą mogli osobiście upiec ziemniaki lub inne własne produkty przy ognisku. Stałym punktem programu będzie oczywiście pokaz tradycyjnego wypieku chleba w piecach chlebowych. Różne smakołyki będzie też można podczas imprezy zakupić.
Zapraszamy do degustacji „Bambrzoka, czyli placka z ziemniaków z boczkiem” i z ogórkiem. A także dodatkowo: wspaniałego kompotu z dyni.
Ponadto w programie:
1. stanowisko Stowarzyszenia Przyjaciół i Użytkowników Koni Roboczych
2. pokaz pracy koni roboczych
3. „Pyry i kartofle, czyli nazewnictwo ziemniaków”
4. sprzedaż wyrobów garncarskich
5. potrawy tradycyjnej kuchni z degustacją
6. twórcy ludowi
7. spotkanie z rzemieślnikami
8. stanowiska dla dzieci
Ramy czasowe stanowisk:
Stanowiska na placu głównym oraz przed pawilonem rzemiosła w godz. 11.00–17.00.
Na polu 12.00-16.00 (pole muzealne). Prezentacje na polu 12.30-14.00.
Wykopki ręczne 14.00-16.00.
Konkurs dla na najlepszego bambrzoka. Komisja konkursowa pracuje w godz. 12.00-16.00, ogłoszenie wyników o godz. 15.45.
„Pyry z ogniska”. Ognisko przy kasie nr 2, degustacja w godz. 11.00-18.00.
Sprzedaż biletów:
– kasa 1, kasa 1a – w godz. 10.00-17.30
– kasa 2 (przy bramie do kawiarni) – w godz. 11.00-16.30.
Wystawy stałe i czasowe – w godz. 10.00-18.00.
Przejażdżki na bryczce – 16.00-17.00.
WC dostępne: w budynku kas i bud. administracyjnym, w paw. VII, spichlerzu.
STANOWISKO MEDYCZNE – trawnik na placu głównym, w pobliżu dań gastronomicznych.
Program jest interesujący, dlatego niedzielne popołudnie warto przeznaczyć na pobyt w Szreniawie. Serdecznie zapraszamy w dniu 9 października 2016 roku i życzymy przyjemnego pobytu! A miłośników i przyjaciół czworonogów – zapraszamy na stoisko Fundacji Animalia – pod drewnianą wiatą – spotkajmy się w Szreniawie.